Rondreis door Thailand en Cambodja (december 2008)

De rondreis door Thailand en Cambodja was erg goed. Leuke groep, veel plaatsen bezocht (max. 2 overnachtingen per hotel). Vooral Cambodja was indrukwekkend, arm land, veel scooters (regels, wat zijn dat?) en als je buiten het toeristische gebied komt veel zwaaiende kinderen (zonder dat ze om geld vragen).

Bezochte plaatsen Thailand deel 1:
* Bangkok:
Klein stadje.... maar 13 miljoen inwoners. In de Baiyoke Tower II geweest (met 309 meter hoogste gebouw Thailand). Verder boottocht.
* Kanchanaburi:
Overnachtingen in de 'jungle'; alleen bereikbaar via een bootje; mooie rit. Olifantentocht hoort er natuurlijk ook bij.
Bezoek begraafplaats nav Birma-spoorlijn WO II (bezetting Japan); hier liggen ook veel Nederlanders begraven (uit Ned. Indië).
Bezoek brug over de rivier Kwai; 31 keer gebombardeerd. Brug was onderdeel van de Birma-spoorlijn, waarbij veel dwangarbeiders zijn overleden (15.000 krijgsgevangenen uit o.a. Engeland, Australië en Nederland en 100.000 uit o.a. Thailand en Indonesië).
* Ayutthaya:
Historische stad (op lijst Unesco); hoofdstad van het koninkrijk tussen 1350 en 1767; veel oude tempels en volledig omringd door waterwegen. Vier jaar geleden ook al bezocht, maar nu vooral 's avonds (tussendoor leuke Thaise 'braderie' bezocht).

Bezochte plaatsen Cambodja:
* grensovergang Tha./Ca.:
Visum kost 20 dollar, maar als je sneller geholpen wilt worden, dan leg je een Thais biljet in je paspoort (omgerekend 2 euro); corruptie is niet onbekend aldaar.... :-|
Heb je principes? Tsja, als je geluk hebt, kun je zo door. Heb je pech, dan wacht maar enkele uren en dan moet je nog afwachten of je probleemloos (lees: zonder extra dollars te geven) verder kunt.
* Battambang;
Op een na grootste stad in Cambodja (350.000 inw.). De rondrit langs de houten huisjes was erg leuk; veel zwaaiende kinderen, de één afwachtend, de ander duidelijk aanwezig met ‘hello’ en ‘bye’. In de heen-en weer zwiependebus was het een goede test in hoeverre ik mijn borstbeen nog voelde, maar gelukkig niet meer. Langs de wegen zijn de bladeren van de bomen met een flinke laag stof bedekt; niet onbegrijpelijk dat sommigen rondlopen met een stofkapje.
Verder was de tocht met de bamboe-trein wel grappig.
Aan de reactie van de lokale bevolking te zien, heeft de stad weinig bezoek van toeristen (op een markt leken wíj bijna de toeristische attractie…). Ook wel es leuk om mee te maken.
Enkele keren werden we bij een restaurant tijdens het eten gadegeslagen door meerdere ogen… Even iets te drinken vragen; meestal kreeg je dit vrij snel, tenzij de rolverdeling tussen de jonge vrouwen/mannen even niet duidelijk was, waardoor je wel es opnieuw moest vragen, of het verkeerde drinken kreeg; ach, het heeft allemaal wel wat.
* boottocht naar Siem Reap;
Lange tocht van 5-6 uur door het nationale park van Preak Tuol langs vele visserij-dorpjes. Het tweede deel van de tocht ging door het meer ‘Tonle Sap’. Tijdens het regenseizoen stroomt het teveel aan water in de Mekong-rivier noordwaarts het meer in. Hierdoor wordt het zo’n vier keer zo groot als aan het eind van het regenseizoen. Op sommige plekken verdwijnen de oevers, waardoor het een zee lijkt. Daarentegen is het tussen april en juni niet mogelijk om deze route per boot te doen, zo laag staat het water. De mensen die daar leven hebben hun houten huis in het water staan op hoge palen; een wereld op zich. Daarnaast is het meer een uniek ecosysteem, waardoor het in ’97 door Unesco is uitgeroepen tot biosfeerreservaat.
* Siem Reap;
Stad dat het duidelijk moet hebben van het toerisme naar Angkor. Toch heeft het stadje wel wat meer te bieden. Overdag slenteren door de ‘vaste’ markt, waar veel betaalbare souvenirs te vinden zijn. Je moet echter wel wat afdingen, want bij toeristen beginnen ze met een veel hogere prijs.
Verder is het ’s avonds erg gezellig. Op één avond viel zelfs de stroom in de stad uit; achja, met een kaarsje op het terras en een Angkor-bier in de hand is het ook best gezellig; na enkele pogingen was een uur later de stroom weer terug.
* vanuit Siem Reap uitstap naar Angkor Wat;
De tempels van Angkor zijn Cambodja’s belangrijkste attractie. En dat is begrijpelijk; de tussen de 9e en 15e eeuw gebouwde tempels zijn erg indrukwekkend; het is het grootste tempelcomplex ter wereld. Rond de tempels lag de stad Angkor, die op het hoogtepunt van het Khmer-rijk in de 12e eeuw naar schatting 1 miljoen mensen had, meer dan toendertijd bijvoorbeeld Londen. In de 15e eeuw verlieten de Khmer om nog onduidelijke redenen de stad, waarna de jungle het overgenomen heeft. Begin 1900 werden de ruines ontdekt door een Franse expeditie.
De bekendste tempel is Angkor Wat. Deze tempel staat bijvoorbeeld ook op de Cambodjaanse vlag en is het symbool van dit tempel-complex. Een andere bekende tempel is Ta Prohm. Deze tempel werd niet gerestaureerd en is overwoekerd door jungle. Het is prachtig om te zien hoe de dikke wortels van de bomen zich een weg hebben gebaand over en door de stenen. Hierin werd ook de film Tomb Raider gemaakt (hoofdrolspeler Angelina Jolie).
* Phnom Penh;
De hoofdstad van Cambodja heeft naar schatting 1,3 miljoen inwoners. Ons werd geadviseerd ’s avonds niet lopend terug te gaan naar het hotel, vanwege het feit beroofd te kunnen worden (met name als vrouw alleen en dan vooral in de buitenwijken). Advies was met een tuk-tuk of met een taxi naar het hotel te gaan. Verder was het overdag opletten op je tas, want het gebeurde weleens dat iemand op een scooter deze afpakte. In principe kan je dit elke grote stad gebeuren, waar dan ook (bijv. A’ dam); maar goed, we waren gewaarschuwd.
* Phnom Penh - Rode Kmher;
De stad heeft veel geleden onder het bewind van Pol Pot. Deze dictator heeft miljoenen doden op z’n geweten tussen ’75 en ‘ 79. We hebben een bezoek gebracht aan voormalig gevangenis Tuol Sleng, waar de Rode Kmher zijn gevangenen martelde en vermoordde. Er zijn duizenden foto’s van de slachtoffers gemaakt, je moet even slikken (vooral bij de schilderijen ben ik snel langsgelopen). Hierna hebben we één van de vele ‘killing fields’ bezocht. Dit was ook erg indrukwekkend;
In een monument, een witte toren met glazen ramen lag veel schedels, gesorteerd naar kinderen/volwassenen en man/vrouw; daarachter lagen diverse massagraven. De gids vertelde tussendoor dat ze 7 jaar was toen ze het meemaakte; enkele familieleden hadden het niet gered. Haar vader was mecanicien, maar vertelde dat hij in de landbouw werkte; als hij dat niet had gedaan, dan had ze dit zelf niet kunnen navertellen….
Pol Pot wilde niets met het kapitalisme te maken hebben; iedereen moest op het platteland werken, terug naar de eenvoud. Steden werden ontruimd en degenen die iets met het kapitalisme te maken hadden, tegenstribbelde en ook maar iets twijfelden werden vermoord. Hierdoor werden vele intellectuelen, artsen, monniken, leerkrachten en militairen vermoord, vaak zonder enige reden of voor lichte vergrijpen. In 1979 werd de Rode Khmer verdreven door de Vietnamezen.
* Phnom Penh - paleis;
Tijdens een tocht met een fietstaxi hebben we het koninklijk paleis bezocht. Het zijn mooie gebouwen. Tijdens de tocht viel de Franse invloed op, vooral de brede boulevard langs de Mekong-rivier. ’s Avonds hebben we nog enkele restaurants en bars bezocht, ook in één van de meest bekende/beruchte straten….
* vlucht Phnom Penh naar Bangkok;
Bij het tonen van het paspoort moesten we opeens 20 dollar betalen om het land te verlaten; dit was zelfs de gids onbekend; de meesten van ons hadden nog net genoeg dollars over. Achja, we waren het al gewend bij binnenkomst in Cambodja, waarom ook niet bij vertrek, logisch toch…..?

Bezochte plaatsen Thailand deel 2:
* Eiland Ko Samet:
Hier was het duidelijk dat de demonstraties van eind november een negatief effect op het toerisme heeft gehad; we waren namelijk de enige toeristen op de boot….
Weliswaar waren we niet de enige toeristen op het eiland, maar het was wel opvallend rustig. Even rustig bijkomen, geen verplichtingen deze paar dagen; een Thaise massage was ook wel even fijn tussendoor.
* terugvlucht Bangkok naar Amsterdam:
Met als enige bijzonderheid dat vele plaatsen onbezet waren. Hierdoor konden sommige mensen volledig in de breedte op de stoelen slapen. De lage bezetting kwam hoogstwaarschijnlijk door de demonstraties van eind november.

Al met al heb ik een goede vakantie gehad en had ik nog best langer willen blijven (in relatief korte tijd van 32 graden naar nul...…brr).
Nog een keer Thailand? Ja, maar dan het zuiden bezoeken.
Nog een keer Cambodja? Ja hoor, als combinatie met Vietnam en/of Laos.
Ooit nog een keer ……