Barcelona

Algemeen

Het vliegveld van Barcelona is zo’n 14 km van het centrum verwijderd. We kozen de trein als vervoermiddel om het centrum te bereiken. Barcelona is duidelijk een miljoenenstad. Dat zie je niet alleen qua uitgestrektheid van bebouwing, maar ook gezien de uitgebreide metro.

Vóór het bezoek aan deze stad had ik een bepaald beeld van Barcelona. Bij mij was het door de jaren bekend geworden om de voetbalclub FC Barcelona, de Olympische Spelen van ’92 en het beeld van de “kathedraal”.

Uitzicht vanaf Parc Güell

Gaandeweg kom je er achter dat alles qua architectuur/kunst draait om één man, Gaudi. Deze persoon heeft veel aanzien gegeven aan de stad. De “kathedraal” La Sagrada Familia, park Güell en enkele opvallende gebouwen zijn ontworpen en gebouwd dankzij Gaudi.

Barcelona is echter géén stad met een zeer oude historische kern. In het centrum vind je dan ook geen kronkelige weggetjes en steegjes. Net buiten het centrum zijn alle huizen en wegen in blokken ingedeeld. Desalniettemin zijn er de mooie boulevards richting het centrum. Vooral de La Rambla heeft een brede voetgangerspad met aan beide kanten een rij bomen en een rijbaan voor verkeer. Dat is een punt wat ik persoonlijk hecht aan een centrum van een grote stad; géén of zo min mogelijk gemotoriseerd verkeer.