Landinformatie Kroatië en Slovenië

Slovenië - Habsburgse invloed

Tijdens de invloed van het Habsburgse rijk kwamen er tussen de 14e en de 16e eeuw ook grote invallen van de Turken (Ottoman), die echter niet verder dan Wenen kwam. De Slovenen wisten kun identiteit allen te behouden dankzij hun taal. De heersende adel sprak Duits, het gewone volk Sloveens. In de tijd van het Habsburgse rijk waren er diverse opstanden, waarvan de opstand in 1473 door de boeren de meest bloedige was.

In de 18e eeuw introduceerde de keizerin Maria Theresa diverse hervormingen. In 1809 werden de Oostenrijkers verslagen door Napoleon. Daarna volgde zijn verlies in 1814, maar toch was de invloed van Napoleon merkbaar, want de Sloveense politici waren wakker geschud. De roep om het gebruik van de Sloveense taal in o.a. de scholen werd steeds sterker.

In 1848 begonnen de Slovenen zich te organiseren tegen de Oostenrijks-Hongaarse overheersing. Voor de normale burger was het daarna alleen maar slechter geworden. Tussen 1850 en 1910 emigreerden 300.000 Slovenen, wat 56% van de bevolking was. Toch duurde het tot na WO I dat definitief afstand genomen werd van de Habsburgse overheersing. Deze begon vanaf het begin van de 14e eeuw en kwam tot een eind in 1918.


Kaart van de Donaumonarchie omstreeks 1910, met daarin Slovenië niet als geheel land te herkennen is.

De moord op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en zijn vrouw (men hield de Serven daarvoor verantwoordelijk) leidde indirect tot WO I, wat in 1918 tot gevolg had dat het Habsburgse rijk uiteen viel. In datzelfde jaar besloten de Serven, Kroaten en Sloveniërs zich tot één koninkrijk te voegen, waaraan in 1919 Macedonië zich voegde.

Het verdrag van Parijs hield in dat delen van Slovenië verdeeld werden onder Italië, Oostenrijk en Hongarijë. Meer dan een kwart van de bevolking en meer dan een derde van het land van Slovenië werd op die manier verdeeld. In 1929 werden enkele leiders van de Servische en Kroatische partijen in het parlement van Belgrado vermoord met als gevolg dat koning Alexander het parlement ontbond en alle politieke partijen verbood. In 1934 werd hij in Marseille vermoord.

Bron:
- Slovenia; 2e editie september 1998 (foto Tito, cijfers en uit het Engels vertaalde tekst)
- Globus Reisgids - Slovenië; 1e druk 1999 (alléén tekst)