Rondreis door Kroatië en Slovenië (augustus 2000)

Kroatië: Dubrovnik (2)

In 1667 heeft een aardbeving bijna geheel Dubrovnik verwoest. Het herstellen van de oude binnenstad gebeurde met het witte gesteente van één van de eilanden van Kroatië, namelijk van het eiland Korcula.

Daarna werd deze stad in de oorlog in 1991 en 1992 nog eens flink bestookt met 2000 granaten, die 68% van de 824 gebouwen troffen. De straten en pleinen werden 314 keer flink geraakt, terwijl de muur 111 keer flink werd geraakt.

 

 

 

Het ingewikkelde herstel van de oude stad werd geleid door een commissie van onder andere Unesco en diverse buitenlandse landen. Het moest met traditionele technieken gebeuren en met traditioneel materiaal. Ten eerste moesten de dakpannen met die rozeachtige terracotta kleur op een bepaalde manier gemaakt worden, wat echter te veel tijd kostte. De dakpannenfabriek, die het van origine gemaakt had, ligt in het plaatsje Kupari (vlakbij Dubrovnik) en was al lang gesloten. De best denkbare oplossing kwam van de plaats Agen (in Zuid-Frankrijk) die 200.000 dakpannen leverde samen met 400.000 uit een fabriek in Slovenië.

Toch hebben deze niet de kleur die de originele dakpannen moeten hebben. Een tweede probleem was dat de kalksteen gezocht moest worden op het eiland Korcula, waar de groeves niet meer in gebruik waren en waar er maar in kleine hoeveelheden geproduceerd kon worden. Een snellere oplossing was met behulp van het kalksteen van het eiland Brac, maar de restaurateurs waren bang dat men in de loop der tijd het verschil in kleur te goed zou zien. Daarom heeft men deze kalksteen alleen gebruikt op plekken waar deze steen al in de muren zat en waar mensen het niet konden zien.











Je kon zien dat alles nog niet opgelost en gerestaureerd is, want vanaf de muur waren er nog enkele slechte of niet-gerestaureerde gebouwen te zien en sommige historische paleizen en kerken moeten nog gerestaureerd worden.