Landinformatie Kroatië

Kroatië - de Tweede Wereldoorlog

Aan het begin van WO II bleef Joegoslavië neutraal, totdat de Duitsers met de regering een verbond afsloot, waarin stond dat ze de wegen naar Rusland mochten gebruiken. Waarschijnlijk gesteund door de Britse geheime dienst kwam men hiertegen in opstand, waardoor Joegoslavië in de oorlog werd meegesleurd. Duitsland, Italië en Hongarije vielen in 1941 Joegoslavië binnen.

Het koninkrijk werd opgeheven en er werd een waar schrikbewind gevoerd met als gevolg dat 350.000 Serven, zigeuners en joden (ongeveer 80% van de Joodse populatie) stierven in concentratiekampen. In deze tijd zaten de “Ustash” aan de kant van de nazi’s. Het “Ustash-programma” hield in dat eenderde van de Serven vermoord werd, eenderde verdreven werd en dat eenderde tot katholiek omgekeerd was. Er werden in Kroatië zelfs concentratiekampen opgericht ter “vernietiging” van de Serven. Een schatting van het aantal Servische slachtoffers was zeer moeilijk te maken, maar men ging uit van aantallen variërend van 60.000 tot 600.000. Aan het einde van de oorlog zijn er ongeveer 1 miljoen mensen in Kroatië en Bosnië-Herzegovina gestorven.

Tijdens de oorlog werd het verzet van de communistische partij aangevoerd door de antifascist Tito. Onder aanvoering van hem streden deze partizanen een strijd tegen de nazi’s en de Ustash. Uiteindelijk kreeg hij hulp van de geallieerden (onder aanvoering van onder andere Churchill) en in 1943 kwam een groot deel van Kroatië weer terug in handen van Tito.

Bron:
- Lonely Planet - Croatia; 1e editie april 1999 (cijfers en uit het Engels vertaalde tekst)
- Elmar reishandboek - Kroatië; 1e druk 1999 (cijfers en tekst)