Landinformatie Kroatië

Kroatië (Hrvatska) - land en volk

Het land Kroatië ligt geografisch gezien in Midden- of Centraal-Europa. Haar wijdte lijkt sterk op een boemerang, want het strekt vanaf het noordoosten bij Servië en Hongarije om Bosnië heen gekruld naar het westelijk deel langs de grens bij Slovenië naar beneden langs de Adriatische kust ver naar het zuiden bij Montenegro. De kust telt 1778 km, maar met de vele eilanden in de Adriatische zee telt de kust maar liefst 5790 km. Er zijn namelijk 1185 eilanden en eilandjes, waarvan er 66 onbewoond zijn.

Het land staat natuurlijk bekend om haar vele zee en zon, maar cultureel gezien zijn de eeuwenlange invloeden van vreemde overheersers duidelijk te zien. Langs de kust van de Adriatische zee vind je overblijfsels van paleizen, tempels en amfitheaters van het Romeinse rijk, terwijl de forten en de vissersplaatsen met haar kleine steegjes de invloed van de Venetiaanse overheersing laat zien. Het Habsburgse rijk laat verder ook veel invloed zien in de architectuur van gebouwen en interieur in de barokke steden die floreerden in de 17e en de 18e eeuw.

In het verleden bestond een derde van het inkomen van Kroatië uit toerisme, namelijk middels ongeveer 10 miljoen toeristen per jaar in de 70-er en de 80-er jaren. Het toerisme is inmiddels weer toegenomen in Istrië en Krk door toeristen uit onder andere Duitsland, Oostenrijk, Italië en Tsjechië, terwijl Dalmatië nog aan het herstellen is van de flinke tik die het kreeg. De werkeloosheid was in 1997 nog 17,6%. Voor de oorlog telde het land bijna 5 miljoen inwoners, waarvan 78% Kroatisch en 12% Servisch. Sinds de oorlog is het moeilijk een schatting te maken, maar men schat dat het aandeel Serviërs gedaald is naar 5%. Verder zijn er nog kleine groepen Slavische moslims, Hongaren, Slovenen, Italianen, Tsjechen en Albaniërs. De grootste steden zijn Zagreb (1 miljoen; hoofdstad), Split (300.000), Rijeka (225.000), Osijek (175.000) en Zadar (150.000). In voormalig Joegoslavië wonen verder nog 1 miljoen Kroaten in Bosnië-Herzegovina, Noord-Vojvodina en rond de baai van Kotor in Montenegro. Verder wonen maar liefst 2,3 miljoen etnische Kroaten in o.a. de volgende landen: VS (1,5 miljoen), Duitsland (270.000), Australië (240.000), Canada (150.000) en Argentinië (150.000).

In 1991 was bekend dat 76,6% Rooms-katholiek was, 11,1% Orthodox, 1,1% moslim, 3,9% atheïst en 7,3% overig, zoals protestants en Joods. In principe is de religieuze voorkeur het verschil tussen de etnisch verschillende bevolkingsgroepen. Kroaten zijn overduidelijk Rooms-katholiek, terwijl de Serviërs bij de Oosters-orthodoxe kerk horen, wat haar oorsprong heeft van na de val van het Romeinse rijk. Orthodoxe Christenen vereren afbeeldingen, veroorloven dat priesters mogen trouwen en accepteren het gezag van de Paus niet.

Bron:
- Lonely Planet - Croatia; 1e editie april 1999 (cijfers en uit het Engels vertaalde tekst)
- Elmar reishandboek - Kroatië; 1e druk 1999 (cijfers en tekst)