Submenu

Dominicaanse Republiek - landinfo

Bron: Emilio, maart 2010

De Dominicaanse Republiek, paradijs in de Caribbean:

Ligging:
De DR ligt in het Caribische gebied op het eiland Hispaniola. Hispaniola ligt ten oosten van Cuba en ten westen van Puerto Rico. De noordkust grenst aan de Atlantische Oceaan. De zuidkust grenst aan de Caribische Zee. Het eiland Hispaniola behoort tot de Grote Antillen en ligt centraal in het Caribische gebied. De hoofdstad is Santo Domingo met over 3 miljoen inwoners.


Oppervlakte:
De Dominicaanse Republiek is max. 360 km breed en 240 km. De Dominicaanse Republiek heeft een oppervlakte van ca. 48.734 km2 en is hiermee iets groter dan Nederland.

Belangrijke streken:
De dominicanen maken een onderverdeling in: Noord, Oost en Zuid Dominicaanse Republiek. Aan de noordkust worden zandstranden afgewisseld met rotsachtige delen. De omgeving in het noorden is groen en heuvelachtig, landinwaarts (El Cibao) ligt een bergketen de Cordillera Central. In het zuid oosten is de kust vnl. rotsachtig, maar er zijn ook prachtige zandstranden te vinden in de omgeving van Bavaro/Punta Cana en Bayahibe en op eiland Saona.

Belangrijke plaatsen:
Punta Cana (aanvlieghaven PUJ)
Bayahibe met vertrek voor Saona Island.
Boca Chica.
Juan Dolio.
Santo Domingo (aanvlieghaven SDQ).
Puerto Plata (aanvlieghaven POP).
Samana.
Santiago.

Vliegtijd naar Dominicaanse Republiek bedraagt ca. 9 00 uur.

Documenten:
Een geldig paspoort dat bij aankomst nog 3 maanden geldig is en een retour of doorreisticket. Bij aankomst moet men een toeristenkaart kopen voor US 10.

Medisch:
Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A.

Tijdsverschil:
In de zomer is het 6 uur vroeger dan in Nederland, in de winter 5 uur vroeger.

Telefoneren:
Rechtstreeks internationaal telefoneren is mogelijk vanuit de telefoonkantoren, hotels en openbare telefoons. Draai voor het landnummer eerst 011 en dan 31 voor NL of 32 voor Belgie.

Water:
Het is niet aan te raden om kraanwater te drinken. Aangeraden wordt om mineraalwater te drinken uit flessen.

Bevolking:
De Dominicaanse Republiek heeft ca. 9 miljoen inwoners, waaronder circa 1 miljoen Haitianen. 94% van de bevolking is Rooms-Katholiek. Dominicanen zijn warm, hartstochtelijk en dol op dansen en muziek. Tegenwoordig is ca. 16 % van de bevolking blank (vnl. Spaanse afkomst ), 11 % is negroide (afstammelingen van de slaven) en 73 % bestaat uit Mulatten (van gemengd Africaans en blank bloed). Er is een rijke, blanke bovenlaag (van Spaanse afkomst). De overgrote meerderheid van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Op het platteland, in de Bateys, wonen veel aanhangers van de voodoo-cultuur die overgewaaid is vanuit West Africa via Haiti.

Taal:
De officiele voertaal is Spaans, doorspekt met Engels/Amerikaanse uitdrukkingen en woorden uit de taal van de oorspronkelijke Indianenbevolking zoals Barbacoa (BBQ). Buitenlanders worden vaak Gringo of Americano genoemd. Autochtone talen bestaan in de Dominicaanse Republiek niet meer. Men kan in de toeristencentra ook redelijk met Engels terecht.

Geld:
De Peso (RDS ).Advies: aangeraden wordt om Amerikaanse dollars of Travellers Cheques in Amerikaanse dollars mee te nemen en/of een creditcard in de toeristencentra is de Euro een alom geaccepteerd betaalmiddel. Pesos mogen niet in- of uitgevoerd worden.

Locaal eten en drinken:
De doorsnee Dominicaan eet voornamelijk kip, rijst, bonen en bakbananen. Een typisch Dominicaans gerecht is Sancocho dat iets weg heeft van erwtensoep en bereid wordt uit 5 verschillende vleessoorten met veel groenten. In restaurants is ca.10% fooi op het eindbedrag gebruikelijk; er wordt automatisch 16% BTW berekend, de prijzen op de menu's worden vaak weergegeven zonder deze toeslagen!! Voor kamermeisjes is een fooi van UDS 5.00 per verblijf per kamer gebruikelijk. De levensstandaard voor het grootste deel van de bevolking is zeer laag: lokale eenvoudige restaurantjes zijn zeer voordelig voor 5 Euro heb je een goede maaltijd.

Dominicanen drinken graag rum en liefst puur en veel. De bekendste merken zijn Barcelo en Brugal. Bier is buitengewoon populair en wordt ijskoud geserveerd, gedeeltelijk nog bevroren. Het lokale bier heet Presidente of Bohemia en ook Brahma (Brazilie) is zeer populair aan het worden. De Creoolse keuken is ontstaan door het samensmelten van verschillende volkeren en culturen. Casabe en Catibias zijn twee gerechten van de Taino-Indianen. Veel gerechten worden in olie klaargemaakt.

Openbaar vervoer:
Het openbaar vervoer is goed, maar chaotisch georganiseerd. Er rijden geen treinen en diverse busverbindingen zijn in handen van prive-ondernemingen. De bussen rijden op onregelmatige tijden en zijn goedkoop. Tussen grote plaatsen rijden comfortabele airconditioned bussen met video. Ook rijden er de zogeheten 'guaguas': minibusjes die veelal eigendom zijn van de chauffeur zelf. Deze busjes zijn vaak overbeladen met mensen en goederen.... een goedkoop alternatief voor de ondernemende vakantieganger. Op het platteland en in afgelegen streken zijn er de zogenaamde 'camionetas': open pick-ups met enkele zitplaatsen en een laadbak waar de passagiers tussen goederen en geiten kunnen zitten.

Een auto huren:
De hoofdwegen tussen de grote steden zijn goed en er wordt hard gewerkt aan de infrastructuur in het land. Met name aan de nieuwe snelweg tussen Punta Cana/Bavaro en de hoofdstad Santo Domingo wordt hard gewerkt (Autopista de Coral). B-wegen, die vaak als 'goed' op de kaart staan aangegeven, zijn vaak zeer slecht met gaten en kuilen. Soms zijn het stoffige landweggetjes, deze zijn vooral in de regentijd alleen met terreinwagens berijdbaar. De Dominicanen storen zich nauwelijks aan verkeersregels en op de meeste auto's zit geen APK. Er wordt (meestal) rechts gereden en aan beide zijden wordt ingehaald. Op de hoofdwegen geldt de maximale snelheid 80 km per uur. Weinig mensen houden zich aan de maximumsnelheid, maar toeristen kunnen dat maar beter wel doen; politieagenten pikken 'kredietwaardige' buitenlanders in hun huurauto's er uit. Richtingaanwijzers in auto's werken vaak niet. Daarom is het verstandig om op de handbewegingen van de voorligger te letten. De bewegwijzering is zeer slecht. De prijs van de huurauto's is vrij hoog met +- US 50 per dag (Avis).

Veiligheid:
De Dominicaanse republiek is politiek gezien een stabiel land. Er zijn net als in de meeste Zuid-Amerikaanse landen grote verschillen tussen arm en rijk. Advies: ga zorgvuldig om met waardevolle spullen en geld en zoek in het donker geen eenzame plaatsen op.

De Dominicanen zijn van nature vredelievende mensen niemand wordt vanwege zijn huidskleur gediscrimineerd. Buitenlanders worden ook snel geaccepteerd en gerespecteerd en na korte tijd als Dominicaan behandeld.

Cultuur:
De Dominicanen zien barnsteen (gele amber) als hun nationale steen. In vele winkels liggen artikelen van amber zoals armbanden, oorringen, schaakstukken, pijpmondstukken en vazen.

De merengue is de nationale dans en vormt een onderdeel van de Afrikaanse cultuur op Hispaniola, daarnaast wordt er Bachata en het moderne Reggeaton gedanst.

Hanengevechten en domino zijn populaire bezigheden van de Dominicanen.

 

Wat je moet weten voordat je naar de Dominicaanse Republiek gaat:

Je vakantie naar de Dominicaanse Republiek is geboekt. Je begint in te pakken wat je denkt nodig te hebben voor je korte verblijf in het paradijs. Badpakken, zonnebrillen, sun-tan lotion, sandalen... Je koopt bij de lokale boekhandel nog een reisgids over de DR en je denkt: zo, nu ben ik goed voorbereid. Deze reisgids zal je niet alle inside-informatie kunnen verschaffen die je nodig hebt bij een verblijf op de DR. De volgende twintig tips moet je weten voordat je naar de DR komt. De grappige en eigenzinnige scenario's klinken nu misschien vreemd voor je; wacht maar tot je terugkomt van je vakantie. Vergeet niet dat sommige van deze volgende situaties extreem zijn en in andere gevallen zijn ze zeer specifiek voor de Dominicaanse Republiek. Zelfs als je nu niet alles begrijpt: je kunt erop vertrouwen dat dit de wijze is waarop dingen gebeuren in de Dominicaanse Republiek.

1) Dominicaanse tijd bestaat; een kwestie van wennen !
Heb je een hekel aan te laat komen? Heb je er een hekel aan iemand te laten wachten? Haat je het als dingen niet goed lopen, zelfs als je van plan was alles van tevoren goed te plannen? Wen er maar aan! Bij gebrek aan een betere term noemen we dit de "Dominicaanse tijd!" Het is moeilijk om de Dominicaanse tijd exact te bepalen in verhouding tot de reguliere tijd, maar onze schattingen zeggen dat het ongeveer 30-45 minuten verschilt met tijd in de rest van de wereld. Het is gewoon de manier waarop dingen zijn. Als iemand zegt: laten we elkaar ontmoeten om 8 uur, is de kans groot dat je vergadering uiteindelijk om 9 begint. Heb je een ontmoeting met de arts om 14:30, dan is de kans groot dat hij om ongeveer 15:15 komt opdagen. Je hebt een pizza besteld voor 18:00 uur, ben blij als je hem om 18:30 op tafel hebt staan. De enige dingen die altijd op tijd zijn in de DR zijn de rekeningen.

2) Een Sanky Panky is geen door de staat gesponsorde gids.
Je treft een goed uitziende kanjer op het strand. Hij is vriendelijk en behulpzaam en brengt je overal naar toe waar je maar wilt. Uiteindelijk begin je voor hem te vallen en stijgt je verlangen naar iets (liefde of lust, kies maar) en je denkt dat je de ridder op het witte paard tegengekomen bent. Hij is bijna perfect en zelfs de taalbarrière kan uw mooie ontluikende romance niet meer stoppen. In je onderbewustzijn denk je dat hij van jou houdt, en niet van je visum ... Fout! Deze Don Juans, die op magische wijze verschijnen en romantische nietsvermoedende toeristen om de tuin leiden, staan in de DR bekend als Sanky Pankies. Misschien knap, misschien niet; deze strandgigolo kan je helemaal inpalmen; je moet van goede huize komen om het spel te stoppen. Ze kunnen leuk zijn terwijl je hier bent, maar zorg ervoor dat ze achterblijven op het moment je bij de douane uitcheckt.

3) Er past er altijd nog eentje bij !
Het is een mooie zonnige dag en je wilt weten wat Santo Domingo werkelijk te bieden heeft, maar je wilt niet de typische toeristische excursie doen. Dus je besluit: ik neem een "carro publico" in plaats van een prive-taxi. Je denkt: ...die zit al aardig vol: 4 man achterin en 2 man op de bijrijderstoel. Ineens vertraagt de auto en stopt op een hoek; denk je bij jezelf "wat is er in godsnaam gaande, er is er geen ruimte voor iemand anders". Fout! In de DR er is altijd plaats voor een meer. Zelfs als ze uit het raam moeten hangen, uit de deur of op het dak....... is er altijd ruimte voor een meer!

4) Getinte ruiten zijn 's nachts nuttiger dan overdag.
Als je lang genoeg in de DR bent en je hebt een Dominicaanse vriend of vriendin, weet je beslist waarom dit zo is.

5) Klappen wanneer het vliegtuig landt, is vereist door Dominicaanse wet.
Eindelijk land je in de DR; ineens hoor je luid handgeklap van de dominicanen. Je ziet sommigen bidden, sommigen knuffelen en sommige extreem bijgelovige Dominicanen zullen zelfs het heilige water te voorschijn halen en het rond laten gaan als een fles Dom Perignon. Hoewel er geen echte reden voor dit gebruik is vastgesteld, theoretiseren sommigen, dat het feit dat een vliegtuig geland is een grote opluchting voor de Dominicaanse passagiers is. Immers niet veel anders functioneert naar behoren hier in de DR..... Ongeacht wat de reden dan ook is: ... niet vragen waarom ze klappen en waar ze het heilige water vandaan toveren: gewoon meejuichen.

6) Iedere Dominicaan is een goede honkballer!
Ok, niet iedere Dominicaan is een goede honkballer. Maar op de een af andere manier wil iedere Dominicaan een baseballsuperster worden. In iedere kledingkast ligt wel een honkbal of een handschoen. Er is een beloning van 1 miljoen Euro uitgeloofd voor diegene die een Dominicaan kan vinden die nog nooit heeft gehonkbald.

7) Chiclets (kauwgom)zijn een vorm van valuta.
Je doet een boodschap in de colmado en ze hebben weer eens geen kleingeld. Geen paniek: je krijgt terugbetaald in Chiclets ipv de 5 pesos die je terug had moeten krijgen. Wennen: Chiclets zijn een vorm van valuta in de DR.

8) New York, Miami, Boston zijn de enigste steden in Amerika die de Dominicanen kennen.
De introductie "Hallo, mijn naam is James en ik kom uit Idaho," zal worden gevolgd door dit antwoord: "Hey! Is dat in de buurt van New York?" Just so you know, de meeste Dominicanen hebben familie in de VS, maar die gezinsleden wonen veelal in grotendeels dichtbevolkte Latino gemeenschappen van New York of Miami. Dus tenzij je woont in de buurt van een van deze steden, zal niemand weten waar je vandaan komt.

9) Overdag, 's nachts en op zondag drinken is geoorloofd en misschien wel vereist.
OK, Dominicanen zijn geen alcoholisten en we zullen je ook niet aansporen het te worden, maar het alcoholbeleid in dit land is iets anders dan bij ons. Na de lunch een biertje, in de loop van de middag of 's nachts...het is maatschappelijk aanvaardbaar. Dus leun achterover en geniet. Proost !

10) Sta je ooit vast in het verkeer, toeter zo luid als je kunt.
Mocht je denken " ze horen me toch niet...": gewoon meedoen met deze typische (maar zinloze) Dominicaanse bezigheid; het is big fun !

11) Het is niet waar, Brugal geneest niet alles.
Ja, als je genoeg rum drinkt en je wordt dronken genoeg dan vergeet je misschien dat je ziek was, maar het zal je niet genezen. Misschien heeft iemand geprobeerd je in te wrijven met wat rum tegen de muggenbeten of tegen de kou, met als argument dat Brugal alles geneest........ wees gewaarschuwd.

12) Als ze zegt dat ze 18 is, vraag om een cedula!
Dominicaanse meiden zijn zeer aantrekkelijk en snel volwassen. OK, alle grappen over de met hormonen gevulde kippeboutjes terzijde: sommige meisjes in de DR lijken ouder dan dat ze werkelijk zijn en ook in de manier van handelen zijn ze vaak volwassener :). Pas op! "Y tu cedula?" ....om er zeker van te zijn dat ze volwassen zijn.

13) Un chin, un chin chin en un poquito zijn officiele maten in de DR.
Het "Rijksinstituut voor Metingen" reguleert bepaalde eenheidsmaten: bv een "poquito" is een gram van een bepaald product, een 'chin' is een halve gram en "un chin chin" is een vierde van een gram. Deze metingen kunnen worden gedaan via gebarentaal (met dank aan de inspanningen van de Nationale Vereniging voor Slechthorenden) door het bewegen van de duim en wijsvinger dicht bij elkaar. Oke genoeg wartaal, maar het is een feit dat er een groot verschil bestaat voor de Dominicanen tussen de 3 begrippen.

14) Afdingen op alles!
Werkelijk op alles kun je afdingen in de DR, of het nu gaat om een broodje ei of je koopt een nieuwe auto. De Dominicaan is gewend om op alles af te dingen. Dus mocht je op vakantie komen, geneer je niet en pingel er op los. In de toeristengebieden is normaliter de helft van de prijs die ze vragen nog te veel. Succes.

15) Mamajuana is geen vervanging voor Viagra.
Je hebt zojuist een shot mamajuana gedronken en er wordt je verteld dat het een middel is voor een beter liefdes/sex leven. Het zou best waar kunnen zijn, maar er zijn geen medische bewijzen voor een dergelijke werking van dit wondermiddel. Volgens Dominicanen werkt het echt, maar dat is meer gebaseerd op machotaal dan op feiten. Mocht je er toch in geloven dan is dat vaak al het halve werk.

16) Vicks vaporub geneest niet alles, ongeacht wat ze je vertellen.
Viva Po Roo (zoals uitgesproken door dominicanen) zal zo ongeveer alles genezen voor de dominicanen. Helaas-pindakaas, tegen een verkoudheidje verlicht het wellicht en tegen muggenbeten misschien ook nog wel, maar daar houdt het dan toch wel een beetje mee op. Malaria, TBC, Aids en andere vreselijke ziektes hebben meer aandacht nodig dan dit wondermiddel.

17) Ongeacht wat Italianen denken...
Sommige Dominicaanse stranden worden bezocht door Italiaanse toeristen en om vreemde redenen denken zij nog steeds dat een Speedo alleen maar als versiering dient en niet waar deze voor bedoeld is nml. een zwembroek.. Luister Senori: er zijn betere manieren om aandacht te trekken, vooral als je in de midlife crisis zit... dan ziet het er allemaal een beetje te patserig uit als je het mij vraagt. Goede wijn behoeft geen krans.

18) Presidente bier is geen vervanging voor tanning lotion.
Als Dominicanen te veel gedronken hebben, dan hebben ze de rare gewoonte om hun Presidente bier te gebruiken als zonnecreme. Of het werkt is nog niet bewezen maar het is in ieder geval jammer van het verloren gegane goddelijke gerstennat.

19) Douche nooit na het eten !!!!!!!
Wat je ook doet, ga nooit douchen na een grote maaltijd. Dit is taboe in de DR. Waar het vandaan komt mag Joost weten maar het is een feit dat een Dominicaan zich nooit zal douchen direct na het eten. Wellicht is er eens ooit iemand tijdens het douchen overleden, terwijl hij net een groot bord Mangu genuttigd had. Verdere verklaringen heb ik niet, maar het blijft taboe.

20) Montignac dieet, Dominicanen hebben Alcanfor...
Volgens de Dominicanen leg je een blokje Alcanfor in je auto of in je huis en je kunt eten wat je wilt en komt geen pond aan!!! Dit magische blokje is op iedere straathoek voor 10 pesos te koop en lost alle gewichtsproblemen op... volgens de Dominicanen dan..... Weg met alle peperdure studies en onderzoeken naar gewicht verliezen:...gewoon Alcanfor in de buurt...gemakkelijk toch.