Submenu

Cuba - praktische info

* Elektriciteit

Elektriciteit is er overal, maar in veel hotels worden er verschillende soorten stopcontacten gebruikt. Namelijk van 110 en 220 volt.
Controleert u eerst goed wat het voltage is, anders kunnen uw apparaten doorbranden.
U kunt uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar sommige stopcontacten zijn alleen geschikt voor stekkers met platte polen. U kunt hiervoor een 'wereldstekker' gebruiken. Deze zijn o.a. verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

* Eten en drinken

Cuba is een schoon land.
Toch adviseren wij u extra op te passen om de kans op een darminfectie te beperken.
Het leidingwater is NIET drinkbaar en wees voorzichtig met het gebruik van ijsklontjes.
Indicatie van prijzen voor maaltijden:
Ontbijt: tussen de 3 en 6 euro
Lunch: tussen de 6 en 8 euro
Diner: tussen de 10 en 15 euro
In het algemeen zijn de prijzen aan de kust duurder dan in het binnenland.
Gekookt water en water dat in verzegelde flessen verkocht wordt kunt u veilig drinken. Zorg, vooral in droge, hete gebieden, dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Rauwkost en fruit dat al geschild is moet u niet eten, dat kan problemen geven. Maar dat gaat ook op voor ongekookte melk, zeker ijs en rauwmelksekaas. Vlees en vis moeten goed gekookt of doorbakken zijn.

Houd u er verder rekening mee dat voedsel dat al lange tijd staat, zelfs als het gebakken of gekookt is, een welkome voedingsbodem is voor allerlei bacteriën. Er zijn niet zoveel typisch Cubaanse gerechten en het eten is niet van een zeer hoogstaande culinair niveau, maar de kwaliteit is echter over het algemeen goed.
U treft uitstekende restaurants aan waar u voor gemiddeld tien a twaalf euro goed kunt dineren.
U moet beslist een paar gerechten proberen. Een goed klaargemaakt geroosterd speenvarken is in Cuba een feestmaal. Maar ook gewoon varkensvlees kan geroosterd zeer smakelijk zijn.

Vaak hebben toeristenrestaurants hun specialiteit: kreeft, varkensvlees of kipgerechten. Zwarte bonen vormen vaak de groente, en rijst is altijd aanwezig om de maaltijd compleet te maken.
Na het eten wordt koffie geschonken, heet, zwart en sterk. Thee is doorgaans niet in kannen aanwezig. Van de ober kunt u een theezakje krijgen en warm water.
Veel specerijen worden niet of nauwelijks toegevoegd. In de restaurants kan extra peper of tabasco aan het bedienend personeel worden gevraagd. Mensen die vegetarisch willen eten, hebben op Cuba weinig keus. De restaurants van de hotels werken meestal met een buffetsysteem, maar ook dan is de keuze beperkt.

Cocktails met rum
Rum is in overvloed aanwezig. Hoewel de Cubaan het over het algemeen puur drinkt, worden er beroemde cocktails van gemixt. De Cuba Libre is ongetwijfeld de bekendste.
De Daiquirí en de Mojito (Hemmingways favoriet) zijn écht Cubaans. Vaak worden cocktails overgenomen uit andere landen. In plaats van jenever of gin gebruiken ze dan rum.
De Cubanito bijvoorbeeld is een bloody Mary met rum als basis. Men gebruikt lichte rum om te mixen, soms lichtbruine. Deze drie jaar oude rum drinkt de Cubaan doorgaans puur, evenals de donkerbruine oudere rum (Añejo).

* Fotograferen

De mensen vinden het vaak leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming vooraf.

* Geld en Valuta

De lokale valuta van Cuba is de Peso Cubano. Echter, deze is alleen bestemd voor de lokale bevolking. Er is een speciale valuta die door toeristen gebruikt dient te worden.
Dit is de convertible peso (1 Euro = circa 1,28 CUC – april 2010).

Reischeques en contant geld
In de meeste plaatsen kan er alleen met de convertible peso betaald worden.
Het is aan te raden om met name contante euro's (ook kleinere coupures) mee te nemen.
Met de dollars kunt u niet meer terecht in Cuba. Op een aantal plaatsen kunt u met euro's betalen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk in Varadero. Travellercheques kunt u in Cuba niet gebruiken.

Het is aan te raden om direct na aankomst euro's in te wisselen voor de Convertible Peso en pas daarna uw bagage op te halen, omdat het erg druk kan worden bij het wisselkantoor, dat in dezelfde hal is.

Bankpassen en creditcards
Pinnen met uw bankpas is in Cuba niet mogelijk.
Het is wel mogelijk om met uw creditcard te pinnen in de grotere steden of geld op te nemen bij een bank kantoor. Alle creditcards (behalve American Express) worden geaccepteerd, maar u dient dan wel rekening te houden met extra kosten, circa elf procent. Dit komt doordat internationale contracten van credit card maatschappijen zijn afgesloten in US dollars en dit later weer wordt omgerekend naar euro's. Wanneer u geld opneemt bij een bank kantoor, dient u ook uw paspoort mee te nemen. De Cubaanse banken zijn over het algemeen tijdens werkdagen geopend van 10.00 tot 15.00 uur.

In de meeste winkels en restaurants kunt u alleen met contant geld betalen en niet met creditcard. Zelfs bij restaurants of hotels waarbij wordt aangegeven dat u met creditcard kunt betalen, geeft het personeel aan dat ze liever willen dat er met contant geld wordt betaald.

Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt met uw creditcard. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck van een hotel een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk.

* Veiligheid

Mede door de intensieve politie- en sociale controle is Cuba aanzienlijk veiliger dan veel andere landen in Latijns Amerika. Dit neemt niet weg dat zakkenrollers en gelegenheidsdieven in toenemende mate hun slag slaan op stranden, terrasjes, in bars, donkere steegjes en auto’s.

Het openlijk dragen van dure foto- en filmcamera’s, sieraden e.d. en het onbeheerd laten van eigendommen, is derhalve af te raden.
Wij adviseren u om kostbare sieraden thuis te laten en te vervangen door imitaties. Mocht u deze kwijt raken dan heeft u in ieder geval geen probleem met aangiftes e.d.

Vanwege identificatieplicht kunt u het beste een kopie van uw paspoort op zak te hebben, en het originele paspoort, evenals andere waardevolle zaken, op een veilige plaats te bewaren of in bewaring te geven (bijvoorbeeld een hotelkluis).

* Paspoort en Visum

Het algemeen advies is dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

Houders van een Nederlands paspoort hebben een visum nodig om Cuba in te komen. Er zijn verschillende soorten visa. Een toeristenvisum kan worden verkregen via het consulaat, geselecteerde (door het consulaat erkende) reisbureaus of voor passagiers van bepaalde luchtvaartmaatschappijen (op Schiphol voor ongeveer 30 euro). Voor het aanvragen van het visum dient uw paspoort nog minimaal 2 maanden geldig te zijn.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering en indien voorhanden, een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen). Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

Zorgverzekeringbewijs verplicht vanaf 1 mei 2010:
Met ingang van 1 mei 2010 is het verplicht dat passagiers die naar Cuba reizen beschikken over een geldige ziektekostenverzekering, die dekking biedt in Cuba. U dient uw reisverzekeringbewijs, almede uw zorgverzekeringbewijs mee te nemen, zodat u deze kan tonen bij aankomst in Cuba. Indien u deze bewijzen niet kunt overleggen is het mogelijk om ter plaatse een verzekering af te sluiten ad circa 2 CUC per persoon per dag.

* Souvenirs

Voor niet veel geld kunt u in Cuba mooie souvenirs kopen: schilderijen, keramiek en voorwerpen van papier-maché. Natuurlijk zijn overal ook de “beroemde” sigaren en rum te krijgen.
Koopt u deze in een staatswinkel dan bent u verzekerd van de kwaliteit en de echtheid van de sigaar. Op straat zult u zeker worden aangesproken door een goedbedoelde Cubaan, die u deze sigaren wil verkopen.
Deze 'beroemde, maar zeker nepsigaren' zijn van een veel mindere kwaliteit dan de officiële 'echte' sigaren. 
De Cubaanse peso mag u niet uitvoeren, net zomin als inheemse natuurproducten, zoals schelpen en slakkenhuizen.
De handel in eindproducten van beschermde planten- en diersoorten (zwart koraal, schildpadschild, vlinders  of reptielenhuid.) is zeer streng verboden en bij invoer in Nederland bent u strafbaar.
Wilt u krokodillenproducten uit een Cubaans broedgebied meenemen, dan dient u papieren te hebben die aantonen dat u ze op wettelijke wijze heeft aangeschaft.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

* Telefoon, internet en post

Telefoneren en het gebruik van internet is vanuit Cuba zeker mogelijk, maar is erg duur en bovendien is de verbinding slecht.
Gemiddeld betaalt u circa vier a vijf euro per minuut voor een telefoontje naar Europa.
U kunt vanuit de meeste hotels bellen, maar met een telefoonkaart belt u een stuk voordeliger.
Deze zijn te gebruiken in telefoonkantoren en toeristencentra.

Internetten kan op slechts een aantal plaatsen, in Havana, Trinidad, Santiago de Cuba en Vinales. Afhankelijk van het net, betaalt u gemiddeld vijf a zes euro voor een kaart, waarmee u drie uur kunt internetten. Sommige hotels beschikken over een computer.

De post in Cuba werkt erg traag en verstuurde kaarten komen waarschijnlijk pas enkele weken later aan in Nederland.
Het is mogelijk om met uw mobiele telefoon te bellen, maar wij adviseren u voor vertrek met uw provider contact op te nemen wat betreft de mogelijkheden en zeker wat betreft: de kosten!
Mobiel bellen blijft duur. SMSen is een goedkoop alternatief. verschillen. LET OP: Mobiele telefoons uitgerust met GPS systeem zijn niet toegestaan.

* Tijdsverschil

In Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Cuba kent net als Nederland een verschil in zomer- en wintertijd, hierdoor blijft het tijdsverschil gedurende het hele jaar 6 uur.

* Tips en fooien

De werknemers van restaurants en hotels verdienen erg weinig.
Een richtlijn voor een goede fooi is 1 euro per persoon per dag. In een restaurant kunt u een fooi achterlaten van 10% van het te betalen bedrag.

* Vaccinaties/Gezondheid

Er zijn geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Aanbevolen worden Hepatitis A en DTP. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem uzelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan uw reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen. 

De medische verzorging in Cuba is goed en kosteloos. Voor iedere 120 Cubaanse gezinnen is er één huisdokter. Sinds kort zijn er kleine klinieken voor buitenlanders; daar betaalt u minimaal 15 dollar voor een behandeling. Ieder hotel heeft een medische hulppost (posta medica of cruz roja). Mocht u onverhoopt in een normaal ziekenhuis terechtkomen, dan is de behandeling gratis.
Waarschijnlijk moet u dan wel uw medicijnen betalen, maar die zijn over het algemeen goedkoop. Er zijn veel apotheken, ook in de provincie. Op de apotheken die 24 uur open zijn, staat turno permanente.

* Vervoer

Bij de meeste hotels staan toeristentaxi’s klaar waar u gebruik van kunt maken. U kunt hen vragen u weer op te komen halen op een bepaalde tijd.
Het is moeilijk een lokale taxi te vinden als u na genoten plezier in het hartje van de stad weer terug wilt naar uw hotel. Om een indicatie van de prijs te geven: buiten de bebouwde kom kost een taxi gemiddeld tussen twee en vijf dollar (afhankelijk van afstand en aantal personen).

Openbaar Vervoer
De trein is langzamerhand het belangrijkste en meest frequent rijdend vervoermiddel.
U moet dan wel voorbereid zijn op vertragingen en oponthoud vanwege pech.
Gelukkig staat u altijd te wachten in gezelschap van vriendelijke en vrolijke Cubanen.
Ongeveer alle delen van het eiland zijn per trein te bereiken. In de stad is het openbaar vervoer geregeld d.m.v. de bus. De bus rijdt zeer onregelmatig, de wachttijden zijn lang en als de bus eindelijk komt, is deze vaak volledig afgeladen. Hetzelfde probleem geldt voor de busservice tussen de belangrijkste steden.

Huurauto
Autorijden in Cuba is geen enkel probleem, maar houdt u wél rekening met een aantal factoren.
De autowegen tussen de grote steden zijn over het algemeen van goede kwaliteit.
De kleinere, provinciale wegen zijn van mindere kwaliteit en hebben nogal eens onverwachte gaten en kuilen. De matige bewegwijzering werkt soms verwarrend, en dus bent u af en toe aangewezen op een vriendelijke, behulpzame Cubaan. Er is weinig motorverkeer op de wegen, maar des te meer andere gebruikers: in Cuba ontmoet u fietsers, ossenkarren en complete veestapels op de weg.
Uw huurauto is in verschillende standaardversies te krijgen: Hyundai Atos, Peugeot 206, Kia Rio, Skoda Fabia, Hyundai Trajet. Al deze wagens zijn vierdeurs en hebben airconditioning. U kunt vooraf geen preferentie opgeven van een wagen. De bestuurder dient minimaal 21 jaar te zijn en beschikt tenminste één jaar over een Nederlands rijbewijs beschikken. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar strekt wel tot de aanbeveling. Bij reservering dient u de geboortedatum van de bestuurder(s) door te geven. Een internationaal rijbewijs kunt u kopen bij de ANWB. U dient hiervoor een pasfoto mee te nemen.

Alle GPS- of satellietconnecties zijn niet toegestaan in Cuba. Het meenemen van een GPS systeem is daarom niet toegestaan. Tevens zijn mobiele telefoons uitgerust met GPS systeem ook niet toegestaan.

* Vlucht

De vliegtijd naar Cuba bedraagt circa 11 uur.

* Nuttige adressen

Ambassade van Cuba:
Scheveningseweg 9
2517 KS Den Haag
Tel. 070-360 6061
Fax 070-364 7586
E-mail: embacuba@cistron.nl

Consulaat-Generaal van Cuba: (hier kunt u ook uw visum regelen)
Conradstraat 38,
3013 AK Rotterdam
Tel.: 010-2067333
Fax: 010-2067335
E-mail: concuba@bart.nl
Internet: www.embacuba.nl

Nederlandse Ambassade Cuba:
Calle 8, No 307, Entre 3ra-5ta Ave.
Miramar, Havanna, Cuba
Tel: 0053 7 204 2511 / 2512 / 2534
Fax: 0053 7 204 2059