Rondreis door Cuba (december 2010)

Algemeen:


In december 2010 heb ik een reis door Cuba mogen beleven. Zoals zo vaak werd mij vantevoren de vraag gesteld, waarom Cuba? De redenen waren voor mij heel simpel: mooi weer, veilig land, andere cultuur en veel leuke dingen over gehoord.

Daarnaast heeft Cuba wat mij betreft een bepaalde mystiek over zich, wat aantrekt. Je hebt een andersoortige kijk op een land dat door menig westers land economisch geblokkeerd wordt. Je wilt weten hoe zit dat precies zit, wat Fidel's invloed is op de mensen aldaar, hoe zit het met de latino-cultuur, lopen de vrouwen altijd op een mooie manier alsof ze dansmuziek in hun hoofd hebben en zijn de oldtimers, de salsa-muziek en de sigaren net zo typisch als de bloembollen, koeien en de grachten in Nederland?


Reiservaring:
Het was niet zo warm als de meeste Cubanen gewend waren, maar het was meestal toch zo'n 18-24 graden. Veel gereisd van stad naar stad of dorp. Mooi land, hartelijke mensen, ook al zien ze de toerist als iemand met geld (vooral de sierlijke Cubaanse vrouwen). Hoe vaak ik niet aangesproken ben zoals 'do you want cigars?; do you want girl?'...!?

Als je een souvenir kocht, dan vroegen ze na het afrekenen of je nog wat extra's had voor hen (zoals pennen, e.d.). De mensen hebben daar weliswaar de basisbehoeften als eten, onderwijs en gezondheidszorg, maar ruim hebben ze het absoluut niet. Voor onderhoud aan huizen, wegen en auto's is simpelweg geen geld voor. Ik heb bijvoorbeeld veel pennen van huis meegenomen en daar uitgedeeld, net als zeepjes; ze waren er echt wel blij mee. Net als na mijn bezoek aan (het arme) Cambodja, relativeer je meer over de dingen die minder gaan in Nederland.

Kortom, ik heb een hele leuke vakantie gehad, veel beleefd! Als ik terugkijk op 2 weekjes Cuba, dan denk ik aan de mooie oldtimers in Cuba, de rondrit door Havana in een oldtimer, wederom een rondrit maar dan met de Cocotaxi, de spontane broer en zus in Havana die geinteresseerd in mij waren, in Holland en alles over Havana vertelden (het duurde even, maar toen kwam ie toch: hij: "I have cigars, nice price"; zij: "You want to go with me to private room?"), het nummer Guantanamera (dat door de vele muziekbandjes gespeeld werd), het ontbreken van een groepslid door het niet goed tellen, de vriendelijke maar chaotische en soms lastig te verstane groepsleidster, de leuke avondjes uit in Havana (en zó leer je dansen...!), Cienfuegos en Santa Clara (en zo zie je hoe goed wij kunnen dansen vergeleken met de Cubanen...ahum), uitgaan in Trinidad (wel bijzonder zo'n disco in een grot), de persoon in de groep die je elke keer weer verbaasde, het niet bezoeken aan dat bountyeiland door de hoge golven, het mooie uitzicht op het dal in Viñales, het wantrouwen van Cubaanse mensen op de lokale politie (wat hebben wij een vrijheid op dat punt), de flinke verkoudheid van mij door het koudefront (2 dunne dekentjes en 1 laken, terwijl het 's nachts 5 graden was), het drankje Mojito, de sigarenfabriek (wel mooi om te zien dat maken van een sigaar met de hand en met uitzicht op Fidel, helaas mocht het van hem niet om foto's te maken), het drankje Cuba Libra, salsa-les 1 met een instructeur (nou ja, mnl...) en een instructrice (welke onbewust behoorlijk veel indruk maakte op alle mannen), salsa-les 2 vroeg in de ochtend (na een laat avondje stappen in Havana, geen goede combinatie...), het theater in Havana, de stad Trinidad (mooi stadje, kleurrijk, laat je niet wijs maken dat er op elke hoek van de straat een bandje staat), het lokale bier dat ook goed te verteren is, Ché op beelden, gebouwen en t-shirts en had ik al de mooie koloniale stad Havana genoemd?

Tip: gebruik bij de foto's het toetsenbord i.p.v. de muis.
<-/-> Vorige pagina / Volgende pagina | Backspace Een niveau omhoog | Home Eerste pagina | End Laatste pagina | Spatie Start/Stop diavoorstelling | Enter Eerste foto
Onderaan de foto's staan deze sneltoetsen ook uitgelegd.